Boer Bart

Onze kaas wordt gemaakt van de melk van de koeien van Boer Bart. Deze koeien staan buiten, omdat er geen stal zo goed is als een weide. Maar vooral omdat de koeien het verse gras kunnen omzetten in melk en vlees. De natuur heeft de koe en het gras al zo goed voor ons uitgevonden, dat zelfs bij elke stap die de koe maakt ze de bodem masseert en nieuwe zaden de grond in drukt. Deze zaden geven op den duur een heel divers aanbod van verschillende soorten grassen, klavers en kruiden. Deze planten werken zo nauw samen dat de kringloop zo rijk en gezond wordt, dat we in een positieve spiraal terecht kunnen komen. De klavers bijvoorbeeld binden stikstof uit de lucht aan de wortels van het gras. Hierdoor krijgt het gras, naast de verse mest van de koeien en kippen meer dan genoeg voedingstoffen voor een hoge en gezonde grasproductie. 

Peeze koffie

Peeze koffie garandeert duurzaamheid door de gehele keten. De inkoop van de bonen gebeurt uitsluitend bij plantages die de 10 Principles of Global Compact van de Verenigde Naties hanteren. Dat zijn tien principes die garant staan voor eerlijke handel en goede arbeidsomstandigheden. Alle koffieplantages zijn 100% duurzaam gecertificeerd. Alle  koffiemelanges dragen het Fairtrade Max Havelaar, BIO of het Raiforest Alliance keurmerk.

Peeze bonen worden 100% klimaatneutraal geproduceerd. Overigens steunen we met elk kopje koffie ook de Peeze Foundation, die zet zich in voor koffie- en theeprojecten in landen als Ethiopië.

Paperwise

Produceert milieuvriendelijk papier en karton dat is gemaakt van landbouwafval. PaperWise haalt de grondstof voor papier en karton uit de stengels en bladeren die overblijven na de oogst. Op die manier wordt landbouwafval goed benut. De impact op het milieu is 47% lager dan de impact van FSC-papier van bomen. 

Het papier en karton van PaperWisse wordt geproduceerd in fabrieken in India en Colombia die van grote betekenis zijn voor de ontwikkelingen van lokale communities. Er wordt geïnvesteerd in scholing en gezondheidszorg. Het fabricageproces is gericht op veiligheid, zero waste en behoud van ecologie. 

De 100% FAIR-serie van Conpax is een innovatieve en duurzame verpakkingslijn. Dankzij het bruine FSC-gecertificeerde ongebleekt papier en de waterbased coating is de serie sterk, vetwerend, 100% composteerbaar en recyclebaar volgens de Europese norm 13432. De neutrale en bruine uitstraling benadrukt de duurzaamheid nog eens extra. 

Romaanse sla

Eko-boerderij De Eerste

Romaanse sla heeft een zoete smaak en een stevige bite. Het is een frisse groente, met knapperige, lange groene malse bladeren. Onze Romaanse sla wordt geteeld in Marknesse op Eko-boerderij ‘De Eerste’. De biologische boerderij van Bertiene van Oort en Gerrit Marsman sr. was ooit het allereerste bewoonde bedrijf in de Noordoostpolder. Zij ontdekten dat het Blokzijlzand, wat ooit een strand was, ideaal is voor groenteteelt. Later namen zoon Gerrit Marsman jr. en schoonzoon Erik Ploer het bedrijf over.

Biomeerwaarde eieren

Kees Sijbenga

De kippen van Kees Sijbenga uit Hooghalen (Drenthe) leven in de mooiste kippenuitloop van Nederland. Op een gebied van 1.7 hectare is een bos geplant met veel verschillende soorten bomen en struiken, die het jaar rond groen blijven. Deze begroeiing geeft de kippen ook in de herfst- en winterperiode beschutting. Naast de bijzondere leefomstandigheden voor de kippen, hebben deze eieren ook een bijzondere verpakking: GreeNest. Dit duurzame concept bestaat voor 50 procent uit natuurlijke grasvezels. De overige 50 procent bestaat uit gerecycled papier.

Rucola

De rucola van onze teler Siete krijgt alle tijd om te groeien. Na de oogst verwerkt hij deze direct in zijn eigen snijderij. Deze sla heeft een lekkere peperachtige, pikante smaak. Siete teelt wilde variëteit, vandaar de donkergroene kleur en bijzondere blaadjes. 

Champignons

Heereco

De gebroeders Dorus en Jeffrey Heeren van Heereco telen hoogwaardige kwaliteitspaddenstoelen op biologische wijze. Dit doen zij op maar liefst drie vestigingen in de Brabantse plaats Uden. Sinds begin 2016 beschikken de broers over een eigen drogerij waar zij hun biologische champignons zelf kunnen drogen. Het familiebedrijf werd in 1970 gestart door vader Jos. Destijds als een traditionele kwekerij, maar sinds 2005 omgeschakeld naar biologische champignonteelt. 

 “We wilden zo zuiver mogelijk gaan werken. En als je schoon wilt werken moet je biologisch werken. Het is eerlijk en je bereikt er het beste resultaat mee. We werken nu met 100% biologische stro en gebruiken alleen mest van biologische kippen. En als we bijvoorbeeld last hebben van een vliegenplaag spuiten we niet, nee, dan oogsten we de champignons gewoon wat eerder. De champignons die we nu telen zijn veel voller van smaak dan de champignons die we voor de omschakeling teelden.

Peer Concorde

Warmonderhof

Sinds de oprichting van stichting Warmonderhof in 1947 is het hun missie om jonge mensen op te leiden in het werkveld van de biologisch-dynamische landbouw. Hierbij is veel aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling.

Op het fruitteeltbedrijf ‘Warmonderhofboomgaard’ worden onze peren van Demeter kwaliteit geteeld. De boomgaard is verbonden met Warmonderhof door een praktijkstage. Studenten leren in de boomgaard alle ins en outs van de biologisch-dynamische fruitteelt.

De Concorde peer is een kruising van een Conference met de Doyenné du Comice peer. De knapperigheid van de Conference met het buikje en de smaak van de Doyenné du Comice resulteert in grote groene peren met een krokant, sappig vruchtvlees en een zoete smaak.

Wild Wonder Tomaten

Vermindering van biodiversiteit is een van de grootste bedreigingen voor onze toekomst. Verdere afname kan leiden tot een voedselcrisis. Kies je voor Wild Wonder tomaatjes? Dan kies je voor de toekomst. Onze kinderen hier niet mee opzadelen voelt LKKRDR.

Grootschalige landbouw en multinationals die de productie van zaden claimen zorgen voor eenzijdige teelt en verarming van de bodem: de doodsteek voor biodiversiteit. De grootste landbouworganisatie in Europa waarschuwt dat dit één van de grootste bedreigingen voor onze toekomst is. De natuurlijke variatie in Nederland is nog maar 15% van wat zij ooit was. Onze biologische telers denken aan de toekomst. Via gevarieerde landbouw houden ze de grond gezond en kun jij blijven genieten van variatie op je bord. Wild Wonder tomaatjes staan hier symbool voor: 10 tomatenrassen met 10 verschillende smaken. Er zit dus veel keuze in één bakje en dat is niet zomaar!

De Groene Weg Slagerij

Ronald Roenhorst

De biologische slagers van De Groene Weg maken zich al sinds 1981 sterk voor lekker, biologisch en ambachtelijk vlees. De Groene Weg is opgericht door vakmensen met verstand van het slagersvak en oog voor kwaliteit en duurzaamheid. De slagers stellen hoge eisen aan het vlees en kunnen daardoor een veilig en vooral lekker biologisch kwaliteitsproduct garanderen. De Groene Weg Slagers werken intensief samen met de beste biologische veeboeren. Elke dag opnieuw zetten zij zich in voor het dierenwelzijn en de natuur op en rond hun boerderij.

The Barn burgers worden gemaakt van het vlees van gras-gevoerde koeien. Het vlees gaat in de speciaal ontwikkelde grinder en komt er als een pure hamburger patty uit, dat wordt in de oven gebakken, in eigen vleessappen. Vier minuten later is de 100% biologische, vers gemaakte burger klaar.

Appels Elstar

Kees Konijn

Het geeft onze appelteler Kees Konijn voldoening als hij door zijn tuin loopt en ziet dat alle puzzelstukjes in elkaar vallen. Dat is ook de reden dat hij appels teelt van Demeter kwaliteit. Kees probeert zoveel mogelijk samen te werken met de natuur om optimale omgevingsfactoren te creëren. Want alles uit de natuur heeft een functie en invloed op elkaar.

Kees ziet het als een uitdaging om juist die onderdelen te stimuleren die zijn fruit wat extra’s bezorgen. Door zo optimaal mogelijk te snoeien, probeert hij ervoor te zorgen dat de takken en vooral alle vruchten, in de zon hangen. Met een uitgekiende organische bemesting, die zorgt voor een goed bodemleven, heeft hij alle factoren te pakken om een fantastische appel te kweken.

Bloemenhoning

Imkerij de Traay

Pionier in biologisch imkeren sinds 1977. Elke week nog proef en keur ik zelf de honing die bij ons binnenkomt. Daar ben ik best streng in: de lekkere smaak van honing is zo ontzettend belangrijk, dat is eigenlijk het hart van de Traay. Die pure smaak behoud je het beste, door de honing na het slingeren gelijk in de pot af te vullen.   

Bij de Traay werken we samen met professionele imkers die voldoen aan de hoogste normen, zodat we zeker weten dat onze honing van de beste kwaliteit is en dat de imker rekening houdt met het leefmilieu van mensen, bijen en planten. Ik bezoek hen jaarlijks om kennis en ervaring met biologisch imkeren te delen. 

Chocolademelk

Happy Chocolate

Voor Happy Chocolate worden alleen de fijnste ingrediënten gebruikt. Juist deze ingrediënten, waaronder Fairtrade cacao, is nodig voor chocolade waarvan jij echt gelukkig wordt. Happy Chocolate vindt echter dat iedereen het geluk van chocolade moet kunnen ervaren, ook de cacaoboeren en de samenleving waarin zij leven. Zij happy, wij happy! Daarom kiest dit merk voor biologisch én Fairtrade! 

Bij elke aankoop van een product van Happy Chocolate gaat er 0,05€ naar het Agroforestry project. Het project helpt cacaoboeren in Peru om op de cacaoplantage ook hout- en fruitbomen te verbouwen. Dit bevordert de biodiversiteit, draagt bij aan een evenwichtig klimaat en verbetert de bodemvruchtbaarheid. Goed voor de cacaoplant en de waarborging van de cacao kwaliteit. Door de extra verdiensten, ook uit de verkoop van het fruit en hardhout, wordt het inkomen van cacaoboeren op langere termijn verveelvoudigd!

UDEA

Familiebedrijf Udea is een groothandel in biologische levensmiddelen. Die zijn duurzaam, heerlijk en puur en daar kun je ongestoord van genieten. Bij biologische producten is er over het algemeen veel nauwer contact tussen producent en groothandel. Deze wederzijdse afhankelijkheid zorgt voor gezamenlijk continuïteit en faire omstandigheden.